Lär dig praktisk naturvård!

Delta i konkreta insatser för naturen och lär dig om praktisk naturvård tillsammans med andra

Under hösten 2024 genomför vår förening en kurssatsning på praktisk naturvård för unga i åldern 18-25 år, bosatta i Skåne, genom stöd från Sparbanken Syds stiftelse. Du som befinner dig i detta åldersspann och vill utveckla dina färdigheter inom naturvård, är varmt välkommen att delta vid våra kostnadsfria kurstillfällen. Lär dig exempelvis hur man återskapar ängsmark, arbetar med lie och inventerar växter och svampar. Förutom en digital introduktion består kursen av tre olika kursdagar i fält, och du får gärna delta på samtliga. Har du bara möjlighet att delta en eller två av dagarna, går detta också fint. Anmälning sker genom formuläret nedan.

KURSINNEHÅLL:

Tis 3 sep/Tors 5 sep, kl. 19-19.45: Introduktionsmöte via Zoom | Vi berättar mer om kursdagarna och om vår organisation och våra metoder.

Sön 15 sep, kl. 09-16: Kursdag 1, Bolshög (vid Glimmingehus), Simrishamns kommun | Vi använder lie och räfsa för att hävda ängsmark. Vi kommer att plantera vilda växer vars population behöver stärkas, och kommer att lära oss kärlväxter.  

  • Mycket artrik (kärlväxter, fjärilar mm) restaurerad ängsmark, inklusive sandblottor och faunadepåer.

Sön 29 sep, kl. 09-16: Kursdag 2, N Björnstorp (vid Brösarp), Tomelilla kommun | Vi kommer att inventera fåglar, svampar och kärlväxter. Vi kommer också att använda lie, röjsåg och räfsa för att återskapa ängsmark. Vi kommer att diskutera bästa skötselmetod för området.

  • Området i fråga är ca 13 ha stort med främst lövskog, bl a en del bok, ek och klibbal. Det är fd jordbruksmark som växt igen. Granplantering har tagits, möjlighet till restaurering av ängs/hagmark finns. Ligger i närheten av Brösarps Norra backar.  

Sön 13 okt, kl. 09-16: Kursdag 3, Mylleskog (vid Hjärsås) & Görbjörnarp ( vid Glimåkra), Östra Göinge kommun | Vi kommer att inventera fåglar, svampar och kärlväxter. Vi kommer också att använda lie, röjsåg och räfsa för att återskapa ängsmark. Vi kommer att diskutera bästa skötselmetod för området.

  • Mylleskogen utgörs av knappt 2 hektar löv och tallskog längs med en vacker bäckravin. Det första områden som skyddats av vår stiftelse.
  • Området Görbjörnarp är 5 hektar skog och ängs/hagmark som börjar växa igen. Ädellövdominerad skog med flera äldre träd. 

PRAKTISK INFORMATION:

  • Att delta på en av introduktionsträffarna är en rekommendation inför att följa med på en, två eller samtliga kursdagar, men inte obligatoriskt.
  • Vi kan erbjuda skjuts fram och tillbaka från kursdagarna för de som bor i Malmö/Lund-området. 
  • Vi bjuder på mat och fika under kursdagarna, allergier/kostpreferenser anges i anmälningsformuläret.
  • Klä dig för att kunna vistas och arbeta utomhus, oavsett väder.
  • Kursen kräver inga förkunskaper. Har du vissa färdigheter inom naturvård kommer du likväl kunna tillgodogöra dig mycket.
  • Kursen är helt kostnadsfri, men vi utgår ifrån att de som anmäler sig också avser att delta.

OBS – är du över åldersspannet, eller bor utanför Skåne så går det bra att skicka in anmälan ändå, men då antalet platser är begränsat ger vi företräde för anmälningar från individer i målgruppen.

Igelkottspinnare

Anmäl dig till våra kurstillfällen!

    Jag vill vara med på:

    Jag har förkunskaper i praktisk naturvård:

    Jag vill gärna få skjuts från Malmö/Lund till kursdagarna (upphämtning ca 7.30-8.00, återkomst ca 17-18):

    Jag har kostpreferenser eller allergier:

    Min ålderskategori:

    Hemvist:

    Nyhetsbrev:

    Vad händer sen?

    Efter att vi fått din anmälan återkopplar vi med mer information, specifik platsinformation, Zoom-länk till introduktionsmöte etc. Vi hörs, och ses!

    Denna kurssatsning genomförs med projektmedel från Sparbanken Syds stiftelse.

    Läs mer

    Testamentera till naturen
    Testamentera till naturen

    Genom att testamentera markinnehav eller resurser kan du direkt bidra till att naturvärden långsiktigt bevaras och restaureras. Vi arbetar konsekvent och utan kompromiss för att värna och gynna en rikedom av djur, växter och naturtyper.

    Om stiftelsen Framtidens Natur
    Bakgrund

    Med vår stiftelse vill vi mobilisera resurser för att skydda och återskapa värden av stor betydelse för naturens mångfald av djur, växter och naturtyper. Vi arbetar även med att bibehålla en del spår av äldre tiders kultur i jord- och skogsbrukslandskapet.

    Rulla till toppen