Under påsken 2024 åkte vi med åtta naturvolontärer till det område på sydöstra Gotland där vi nyligen fått skötselansvar. Under detta besök låg fokus på praktisk naturvård: att röja sly och faga änge.
AKTUELLT
Insats med volontärer på Östersken
Än en gång var det dags för volontärinsatser på Östersken utanför Kivik. Bland annat planterades slånbuskar för att skapa mer buskage för fågellivet.
IT-entreprenören som blivit biodiversitetsbank
Peter Neubauers förvärv av Visne ängar – Anningåkre har möjliggjort för stiftelsen att omedelbart återuppta hävd, börja restaurera biotoper och få respit för att själva förvärva området.
Visne ängar – Anningåkre, Gotland
Stiftelsen har fått nyttjanderätt till ett 93 ha stort område på sydöstra Gotland. Det mest anslående i området är Visne ängar – ett gotländskt änge med mycket hög biodiversitet och rikt kulturarv från järnåldern.
Nyttjanderättsavtal – framtidens modell för skydd av natur?
Denna typ av avtal kan ibland vara att föredra framför förvärv, menar Erica Nobel, advokat med miljörätt som specialområde och styrelseledamot i stiftelsen.
Sinarpsdalen – slående vacker vandringsplats med höga natur- och kulturvärden
Att vandra i området är fascinerande, med dess markanta höjdskillnader och varierande landskap. Med en kikare kan man också njuta av den rika fågelfaunan.
Lavar och mossor vittnar om höga naturvärden i Sinarp
Dunmossa är en art med högt signalvärde, att vi hittar den i området indikerar kontinuitet i de hydrologiska förhållandena, konstaterar naturvärdesinventerare Lars Salomon.
Sinarpsdalen, 6 ha , Båstad
Sinarpsdalen skär genom Hallandsås söder om Båstad och utgör ett varierat landskap med ålderdomlig prägel. Helhetsintrycket är ett påtagligt vackert landskap som till sin grundstruktur varit oförändrat under mycket lång tid – en tidskapsel.
Mylleskogen nu i vår ägo!
Under 2021 fick vår systerorganisation, den ideella föreningen Framtidens Natur & Kulturarv, en donation av ett vackert och rikt naturområde – Mylleskogen – på ett fåtal hektar utanför Hjärsås i nordöstra Skåne. Donator var Siv Ewerlöf, som ägt fastigheten i många år och som nu önskade att den skulle bevaras till eftervärlden. I ägan finns […]
Vi har 90-konto!
I maj 2022 fick Insamlingsstiftelsen Framtidens Natur & Kulturarv sitt 90-konto godkänt av Insamlingskontroll. För vår stiftelse och organisationsplattform är detta en kvalitetsstämpel som gör att vi på ett trovärdigt och transparent sätt kan samla in medel för värnande av hotade naturtyper, arter och landskap. Under 2022 kommer flera insamlingssatsningar att påbörjas och vårt fokus […]